Thursday 25 April 2013

Kuih Kaswi Pandan

Kuih Kaswi Pandam




Bila duduk saja2 mesti teringat nak makan macam2... tercetus la idea petang ini nak bt kuih kaswi pulak utk juadah minum petang.. pergi dekat dapur tgk bahan semua ada apa lagi.. projek berjalan lancar le.. hehehe.. jdlah kuih ni.. sedap bila minum bersama air teh.. wangi kuih kaswi pandan ni.. cuba la..

Bahan2

1 Cawan Tepung Gandum
1 Cawan Tepung Beras
1/2 Cawan Tepung Ubi
5 Cawan Air
1 1/2 Cawan Gula Pasir
sedikit air kapur ( saya x masukkan pun sama juga rasanya. saya x suka kapur)

kelapa parut ( saya kukus sebentar kelapa itu)
sedikit garam


Cara

1. Masak gula bersama 5 cawan air sehingga gula larut, biar sejuk sebentar
2. Panaskan pengukus dan sapu loyang berukuran 8x8 dgn sedikit myk supaya x melekit
3. Campurkan ketiga2 tepung dan masukan air gula yg telah sejuk, kacau sebati
4. Tapis bancuhan tepung tadi supaya dapat hasil bancuhan yg tidak berketul.
5. Masukkan bacuhan td kedalam loyang dan terus kukus selama 45minit.
6. Setelah masak sejukkan dahulu baru potong n golekkan dgn kelapa parut yg di campur dgn sedikit garam.

No comments:

Post a Comment