Salam semua, saya harap sudi2 menjeguk dapur saya yg x seberapa ini dan sudi la juga kongsi resepi dgn saya.. klau ada yg terkurang atau tersalah maafkanlah ya, bg pendapat juga kepada saya supaya saya blh menbt perubahan..
Thursday, 25 April 2013
Serawa Pisang
sedap ni sebangai pencuci mulut... emm.. manisan turun temurun.. mulut nak makan yg manis2.. terigat ibu dulu selalu bt sebagai pencuci mulut.. memang sedap dan puas..
Bahan2
10 biji Pisang Raja
300ml Santan Pekat
100ml Air
2 camb Sagu randam sebentar biar kembang dan tapis
1/2 cawan Gula Merah masak dgn 1/2 cawan air dan tapis
1 cawan Gula Pasir
sedikit garam
1 helai daun pandan di simpulkan
Cara
1. Campurkan santan, air, sagu, air gula merah, gula pasir dan daun pandan masak atas api sederhana dan sentiasa kacau jgn bagi merwap ya nanti x cantik santan pecah minyak
2. Setelah sagu masak, masukkan pisang dan sedikit garam..
3. masak sebentar, sentiasa kacau pelahan2 dan nampak dah masak angkat sedia untuk di hidang..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment