Sunday 14 April 2013

Talam Ubi Kayu

Talam Ubi Kayu




Hehehe.. Jadi x.. percubaan yg pertama.. resepi dr blog Bdaria. Bdaria bt lagi cantik. Tapi alhamdulillah jadi juga.. Kena ikut betul resepi itu insyaallah jd.

Bahan2

Lapisan Bawah
700gm Ubi Kayu
100ml Santan Pekat
300 ml Air
250gm Gula
Sedikit Pewarna Kuning

Cara
1. Sediakan pegukus, gunakan loyang 9 x 9 lapik loyang dgn plastik putih yang bunkus nasi supaya senang kita nak keluarkan kuih bila masa nanti.
2.Campurkan kesemua bahan lapisan bawah n masak atas api hingga pekat.
3. Tuangkan kedalam loyang yang di lapik dgn plastik n kukus 25mint

Lapisan Atas

100gm Tepung Beras
50gm Tepung Ubi
50gm Tepung Gandum
2 Tsp Garam
200ml Santan Pekat
800ml Air

Cara

1. Masukkan semua bahan tapis dalam periuk masak sampai pekat tuuang dalam pengukus tadi utk lapisan atas.
2. Kukus lagi 30minit
3. Dah masak biarkan sejuk baru keluarkan dr loyang tarik dgn plastik senangkan x melekat dekat loyang. Ini la hasilnya, sejuk baru potong.


No comments:

Post a Comment