Talam Ubi Kayu
Hehehe.. Jadi x.. percubaan yg pertama.. resepi dr blog Bdaria. Bdaria bt lagi cantik. Tapi alhamdulillah jadi juga.. Kena ikut betul resepi itu insyaallah jd.
Bahan2
Lapisan Bawah
700gm Ubi Kayu
100ml Santan Pekat
300 ml Air
250gm Gula
Sedikit Pewarna Kuning
Cara
1. Sediakan pegukus, gunakan loyang 9 x 9 lapik loyang dgn plastik putih yang bunkus nasi supaya senang kita nak keluarkan kuih bila masa nanti.
2.Campurkan kesemua bahan lapisan bawah n masak atas api hingga pekat.
3. Tuangkan kedalam loyang yang di lapik dgn plastik n kukus 25mint
Lapisan Atas
100gm Tepung Beras
50gm Tepung Ubi
50gm Tepung Gandum
2 Tsp Garam
200ml Santan Pekat
800ml Air
Cara
1. Masukkan semua bahan tapis dalam periuk masak sampai pekat tuuang dalam pengukus tadi utk lapisan atas.
2. Kukus lagi 30minit
3. Dah masak biarkan sejuk baru keluarkan dr loyang tarik dgn plastik senangkan x melekat dekat loyang. Ini la hasilnya, sejuk baru potong.
No comments:
Post a Comment