Sunday 17 March 2013

Kuih Lapis Ubi Kayu




Kuih ni saya dah bt 2 mggu sudah tp x berkesempatan nak load.. Hari ni baru free.. Kuih ni sesuai untuk minum petang. Dah terlanjur saya kat kebun hari tu masa blk penang, saya tgk pokok ubi kayu dah blh makan hasilnya so saya suh abg saya cabutkan ubi kayu yg cantik2.. memang cantik dan gebu..Satu lagi petua kalau x nak ubi tu pahit, jangan ambil pucuknya bt ulam ya.. Nanti ubinya akan menjadi pahit x blh makan langsung.. dah telanjur ambik ubi kayu, teringat pulak nak makan kuih lapis ubi kayu dgn kelapa. Rasanya dah lama x makan kuih ni.. hidangan ni blh di makan rami..

Bahan2nya

4 Cawan Ubi Kayu di sagat n di perah buang airnya sayu bayah air ambil ya..
1 Cawan Gula
2 1/2 cawan Pati Santan
Pewarna
kelapa parut
Sedikit garam 

Cara2nya

1. Panaskan periuk kukus
2. Ubi kayu, gula dan santan digaul semuanya  dan bahagikan 4 bahagian letakan warna


2. Kukus selapis2 dlm, angaran 1 lapis 15minit.. gunakan loyang 8x8 hingga habis..


3. Akhir sekali bila sejuk baru potong dan gaulkan dgn kelapa parut yang telah di gaulkan dgn sedikit garam..


Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment