Thursday 7 March 2013

Masak Lemak Ketam

Entry saya kali ni adalah masak lemak ketam..pergi jalan kat maydin td tujuan nak pergi beli waffle maker dah beli yg itu saja turun bawah tgk ikan2, ketam semuanya segar2.. Bila tgk Ketam yang segar2 teringat pulak masak lemak ketam.. terus ambik plastik pilih yg besar2 x la mahal sgt cuma rm14 je.. mula la cr bahan. saya pun dah lama x masak sejak kerja ni,.. tp dah jd surirumah sepenuh masa dah saja nak masak2 blk ni.



Makan utk 2org

Bahan2

3 Ekor Ketam saiz besar
1/2 cawan pati santan
1 Cawan santan cair
1 Biji Nenas di buang kulit
*1 Biji Bawang Besar
*3 Ulas Bawang Putih
*10 Biji Cili Padi
*20 Ekor ikan bilis bg rasa2 manis
minyak utk menumis, sedikit garam

Caranya Mudah saja..

1. Blend bahan yg bertanda *

2. Panaskan periuk masukkan minyak tumis bahan2 yg di blend td, tumis hingga hilang bau (saya suka tumis          
    masak lemak mcm ni sebab bila makan nanti x la bau hamis bawang tu, klau x pecaya cuba bt)

3. Masukkan santan cair biar didih, masukkan garam biar dia rasi dgn kuah.

4. Masukkan ketam biar didih, masukkan nenas

5. Masukkan santan pekat biarkan masak 15 minit. Angkat sedia utk di makan.

Selamat mencuba




No comments:

Post a Comment