Wednesday 20 March 2013

Rasem Podi

RASEM PODI
Assalammualaikum.. entry saya kalini rasem podi.. hihihi.. apabila anak banggali teringat nak makan rasem begini la jadinya.. dulu kalau kat penang teringat nak makan rasem.. pe restoran nasi kandar Tajjudin emm sedap.. ni la kami nak banggali suka masakan rempah ratus dr penang. Terigat dulu arwah mak masak rasem sedap sgt... dia letak ikan talang yg di goreng dahulu.. tapi saya letak telur je.. lepastu saya tgk satu blog ni dia letak kacang bendi nampak sedap pulak.. Saya cuba.. emm ok jugak ini satu perubahan.. first time cuba bt rasem n first time juga mkn rasem yg masukkan kacang bendi...

Bahan2..

2biji Telur
2biji Bawang Besar
2biji Bawang Putih
2Sudu Besar Rempah Rasem ( ada jual kat mydin yg timbang atau babas pun ada)
1inci Halia
4biji Bendi
1biji Buah Tomato
Daun Kari
3Tangkai Cabai Kering
Air asam jawa
sedikit garam

Cara..

1. Kisar 1Biji bawang besar, bawang putih, halia dan rempah rasem.
2. Tumis bahan kisar sampai rampah masak
3. Masuk air asam dan sedikit garam
4. Kuah mendidih pecahkan telur dlm kuah biar mendidih (nak masuk ikan talang kering pun blh lg sedap tp goreng dulu ikan tu ya)
5. Masukkan kacang bendi biar sebentar
6. Masukkan buah tomato potong dadu siap tutup api.
7. Goreng asing 1 biji bawang goreng, cili kering n daun kari sampai kuning curah atas kuah..
8. Siap untuk di hidang..

No comments:

Post a Comment