Assalammualaikum.. akhirnya jd juga serimuka pandan ku ini.. Petang semalam masuk dapur tgk pulut ada santan n telur pun ada.. Fikir2 bt serimukalah cuba tgk jd tak.. hehehe.. emm.. jd juga hubby ckp dia makan sedap... alhamdulillah.. x rugi belajar masak bila hasilnya menjadi.. kalau nak cuba ikut betul2 adunan ini memang jadi.. satu lagi jgn potong panas2 ya.. bila kuih ni dah masak jgn biar tertutup dlm periuk kukus angkat tudung periuk biar dia terbuka n sejuk dahulu baru potong..
Bahan2
Bahagian bawah
2 Cawan Beras Pulut
250ml Santan Cair (saya guna santan yg di jual kat mydin packing plastik color hijau siap bau pandan wangi)
sedikit garam
Cara..
1. Kukus pulut dgn santan n sedikit garam bg dia rasa lemak2 hingga masak dalam loyang 8x8.
2. Bila pulut masak tekan2kan sikit pulut tu..
Bahagian Atas
300ml Pati Santan (guna santan kat mydin juga siap bau pandan wangi)
4biji Telur
5sudu besar Gula Pasir
3sudu besar Tepung Gandum
1sudu besar Tepung Jagung
sedikit pewarna hijau
sedikit garam
Cara..
1. Blen semua sekali bahan tadi n masak atas api sampai pekat n angkat
2. kacau bahan tadi samapai lembut n sejuk sikit jgn tggl teus takut keras..
3. Tuang atas pulut yg di dalam periuk kukus n kukus selama 30 minit.
Inilah hasilnya..
Note; jgn telalu lama kukus takut kepalanya berair..
Ikut betul2 bahan2 ni.. insyaallah jd..
No comments:
Post a Comment